LELYSTAD
>> Shortlist M.J. Brusseprijs 2010

>> Toplijst Ako Literatuurprijs 2009


Luxe-editie, 2017
50 jaar Lelystad met nieuw hoofdstuk


BESTEL


Lees hier een hoofdstuk uit Lelystad

'Briljant.' ***** (De Volkskrant)

'Dit is een zeer geslaagd boek'
(Kees 't Hart, De Groene Amsterdammer)

'Van Casteren lapt het 'm weer. En wel met zoveel flair,
dat ik wou dat ik Joris van Casteren was.
'
(Daniëlle Serdijn, De Beste Boeken van 2008, De Volkskrant)

'Een van de topauteurs op het gebied der literaire non-fictie.'
(Atte Jongstra, De Beste Boeken van 2008, NRC Handelsblad)

'Net zo vreemd, wreed ironisch en hartverscheurend als
De Avonden
.
' (Pieter Hoexum, De Revisor)

‘We zagen telefooncellen en bushokjes met verbrijzelde ramen. Bergen verpulverd glas fonkelden als kristal. In parkjes vatten plastic prullenbakken vlam, om te stollen in huiveringwekkende vormen. Op muren werden wilde letters met viltstift en spuitbus aangebracht. Het was een vreemd symptoom van iets onduidelijks, glorieus doorbrak het de uniformiteit. Wolfgang en ik besloten dat we ook aan vandalisme zouden gaan doen.’

In Lelystad doet Joris van Casteren verslag van zijn nieuwbouwjeugd, vol vandalisme en valse liefdes. Op hilarische wijze laat hij zien hoe het is om op te groeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.
Hij beschrijft de troosteloze hofjes van zijn jeugd, bevolkt door Amsterdamse probleemgevallen en gesjeesde zakenlieden. Tegen beter weten in proberen de pioniers met goede bedoelingen het ideaal van een nieuwe samenleving overeind te houden.
De stad waar zijn progressieve ouders in 1976 vol goede moed naartoe trokken en waar Van Casteren opgroeide, werd geen voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland, geteisterd door criminaliteit en leegstand.
Lelystad gaat verder waar de roman ophoudt. Het is een hoogsteigen mengvorm van reportage, autobiografie en geschiedschrijving. Een onweerstaanbare, tot nadenken stemmende rite de passage, over de effecten van opgroeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.


Overige reacties op Lelystad :